deutschenglishpolski
  AdatvĂ©delem - VendĂ©gkönyv - OldaltĂ©rkĂ©p  
Bejelentkezés
Hirek, ĂșjdonsĂĄgok

Egy Ôsrégi hurok korall a Csendes-óceånból

KĂ©pek

Itt képeket låthatsz a legjobb pillanatokból

Hasznos tanĂĄcsok az utazĂĄshoz

Egyiptom Ă©ghajlata

Hasznos tanĂĄcsok az utazĂĄshoz
Klikkeljen a képre
a nagyĂ­tĂĄshoz!
Viszonylag könnyĂ» Egyiptom klĂ­mĂĄjĂĄrĂłl Ă­rni, hiszen az orszĂĄg Ă©ghajlatĂĄt egĂ©sz Ă©vben meleg Ă©s szĂĄraz idĂ”jĂĄrĂĄs jellemzi. A tĂ©li idĂ”szak december közepĂ©tĂ”l februĂĄr vĂ©gĂ©ig tart. Ekkor a napi ĂĄtlaghĂ”mĂ©rsĂ©klet 20 °C körĂŒl alakul a Földközi-tenger közelĂ©ben, mĂ­g AsszuĂĄnban, Egyiptom dĂ©li rĂ©szĂ©n, ekkor is 26 °C.

 

A Vörös Tenger nyugati partjĂĄn a hĂ»vösebb hĂłnapokban nappal 23-27 °C között alakul ĂĄltalĂĄban a hĂ”mĂ©rsĂ©klet, Ă©s Ă©jjel sem csökken 18-20 °C alĂĄ a tengervĂ­z hĂ”tĂĄrolĂł kĂ©pessĂ©ge miatt. MĂĄrciustĂłl az idĂ”jĂĄrĂĄs folyamatosan melegszik, mĂ­g JĂșlius - Augusztus hĂłnapokban elĂ©ri tetĂ”pontjĂĄt 35-40 °C közötti hĂ”fokkal, amit a szinte ĂĄllandĂłan a tenger felĂ”l Ă©rkezĂ” szĂ©l könnyen elviselhetĂ”vĂ© tesz.

 

Csapadékban a földközi tengernél fekvÔ Alexandria a leggazdagabb, ahol évi 20 cm esÔ hullik alå, míg Asszuån szinte teljesen szåraz (2 mm évente). Hurghadån januår - februår között van esély kifogni az év 2-3 esÔs napja egyikét.

 

A mĂĄrciusi Ă©s ĂĄprilisi hĂłnapokban gyakran fĂșj erĂ”sebben szĂ©l a sivatag felĂ”l. ElĂ©rheti akĂĄr az ĂłrĂĄnkĂ©nti 150 km-es sebessĂ©get is. A tengerparton a szĂ©l szinte ĂĄllandĂłan Ă©s vĂĄltozĂł erĂ”ssĂ©ggel fĂșjhat, ami kedvez a wind- Ă©s kitesurf sportok rajongĂłinak.

 

A tengervĂ­z januĂĄrra 20 °C környĂ©kĂ©re hĂ»l le, majd MĂĄrcius vĂ©gĂ©tĂ”l ismĂ©t melegedni kezd, Ă©s jĂșliusra felveszi a szeptember vĂ©gĂ©ig jellemzĂ” 29°C körĂŒli hĂ”mĂ©rsĂ©kletet.

 

Általåban a hajós szafari menetrendje a következÔ:

Hasznos tanĂĄcsok az utazĂĄshoz

 

1. nap

HurghadĂĄra valĂł Ă©rkezĂ©setekkor a repĂŒlĂ”tĂ©ren fogadunk Benneteket Ă©s lĂ©gkondĂ­cionĂĄlt busszal elviszĂŒnk a hajĂłra. Este a hurghadai Új Marina kikötĂ”ben, lehetĂ”sĂ©getek van eltölteni nĂ©hĂĄny kellemes ĂłrĂĄt a sok kĂĄvĂ©zĂł Ă©s Ă©tterem egyikĂ©ben, vĂĄsĂĄrolni vagy a vĂĄrosban körĂŒlnĂ©zni. Az Ă©jszakĂĄt a kikötĂ”ben töltjĂŒk. A DĂ©li Ă©s a MĂ©lydĂ©li szafarik esetĂ©ben a buszos utazĂĄs a Marsa Alam környĂ©ki valamelyik kikötĂ”ig tart.

2. nap

A helyi körĂŒlmĂ©nyektĂ”l fĂŒggĂ”en (pl. Parti ÕrsĂ©g) a reggeli-dĂ©lelĂ”tti ĂłrĂĄkban elindulunk a tervezett tĂșrĂĄra. Az unalmas, ĂĄmde nagyon fontos papĂ­rmunka utĂĄn egy olyan kellemes, sekĂ©ly merĂŒlĂ” helyet keresĂŒnk fel, ahol vĂ©grehajtjuk a Check-Dive-ot, ahol mindenki leellenĂ”rizheti felszerelĂ©sĂ©t Ă©s beĂĄllĂ­thatja szĂŒksĂ©ges besĂșlyozĂĄsĂĄt.

3.- 5. napig

A szafari cĂ©lterĂŒletĂ©n belĂŒl felkeressĂŒk igĂ©nyeitek szerint, a kĂŒlönbözĂ” zĂĄtonyokat Ă©s egyĂ©b merĂŒlĂ”helyeket, amelyeket napi 3-4 merĂŒlĂ©ssel prĂłbĂĄlunk felfedezni.

6. nap

VisszaĂ©rkezĂŒnk a kikötĂ”be 15 Ă©s 17 Ăłra között a programtĂłl fĂŒggĂ”en. Este ismĂ©t a helyi szĂĄrazföldi lehetĂ”sĂ©geket-programokat tudjĂĄtok kihasznĂĄlni.

7. nap

A menetrendtĂ”l fĂŒggĂ”en a hajĂłn elfogyasztjĂĄtok a reggelit, majd elkĂ­sĂ©rĂŒnk Benneteket a repĂŒlĂ”tĂ©rre.

 

Fontos részletek:

 

A repĂŒlĂ©si menetidĂ” Budapest Ă©s Hurghada között körĂŒlbelĂŒl 3 Ăłra 45 perc.

 

Itt HurghadĂĄn a repĂŒlĂ”tĂ©ren az Ă©rkezĂ©si csarnokban, Ă©s kĂ­vĂŒl is talĂĄlhatĂł Duty Free ĂŒzlet, ahol többek között alkoholos italokat is lehet venni. Érdemes itt vĂĄsĂĄrolni, mert a vĂĄrosban sokkal körĂŒlmĂ©nyesebb, Ă©s mert az ĂŒzletekben alkoholt egyĂĄltalĂĄban nem ĂĄrulnak.

 

Egyiptomban Europåhoz képest, az év legnagyobb részében, +1 óra idÔeltérés van.

 

A repĂŒlĂ”tĂ©ren Ă©s kĂŒlönbözĂ” vĂĄltĂłhelyeken is lehet pĂ©nzt vĂĄltani. Jelenleg 1 amerikai dollĂĄr körĂŒlbelĂŒl 5 - 6 LE (egyiptomi font), 1 EurĂł körĂŒlbelĂŒl 6,5 - 8 LE. Érdemes vĂĄltanotok, mert ĂĄltalĂĄban nem jĂĄrtok jĂłl, ha a boltokban vagy a kĂĄvĂ©zĂłkban DollĂĄrral vagy EurĂłval fizettek, ugyanis többnyire kedvezĂ”tlen ĂĄrfolyamon szĂĄmoljĂĄk. CĂ©lszerĂ» fontot tartani a zsebben, ha a vĂĄrosban jĂĄrtok. JĂł, ha van aprĂłpĂ©nzetek, mert a helyiek nĂ©ha "nem tudnak" visszaadni.

 

KĂ©rlek, vegyĂ©tek figyelembe azt is, hogy Marsa Alam egyelĂ”re sokkal fejletlenebb, mint Hurghada. Ha a tĂșrĂĄnk onnan indul, akkor mĂĄr a repĂŒlĂ”tĂ©ren gondoskodjatok nĂ©mi pĂ©nz vĂĄltĂĄsĂĄrĂłl, hogy a buszos pihenĂ”nĂ©l esetleg tudjatok fizetni nĂ©hĂĄny rĂĄgcsĂĄlni valóért vagy teĂĄĂ©rt, kĂĄvĂ©Ă©rt.

 

MiutĂĄn a repĂŒlĂ”rĂ”l leszĂĄlltatok, a reptĂ©r Ă©rkezĂ©si csarnokĂĄba kerĂŒltök, ahol több pultnĂĄl kĂŒlönbözĂ” bankok Ă©rtĂ©kesĂ­tik a belĂ©pĂ©shez szĂŒksĂ©ges vĂ­zumot 15 USD-Ă©rt. NĂ©ha mĂĄr a repĂŒlĂ”n is kiosztanak egy Ă©rkezĂ©si adatlapot, amelyet ki kell tölteni Ă©s az ĂștlevĂ©l ellenĂ”rzĂ©snĂ©l le kell adni. Amennyiben nem kaptatok ilyet, a repĂŒlĂ”tĂ©ren mindenhol ki van rakva. A kitöltĂ©shez esetleg kĂ©rjĂ©tek valamelyik tapasztalt ĂștitĂĄrsatok segĂ­tsĂ©gĂ©t.

 

A csomagszållító szalagok egyike mellett talåljåtok kiírva majd Budapestet, ott talåljåtok majd csomagjaitokat. Javasoljuk, hogy ott helyben ellenÔrizzétek azok sértetlenségét, hogy azonnal orvosolható legyen az esetleges probléma.

 

MegelĂ”zĂ©s cĂ©ljĂĄbĂłl esetleg Ă©rdemes gyĂłgyszertĂĄrban vĂĄsĂĄrolni Antinal, Ă©s Emetrex vagy Dramenex nevĂ» gyĂłgyszereket. Az egyik hasmenĂ©s esetĂ©n szedhetĂ”, a mĂĄsik pedig tengeri betegsĂ©g lekĂŒzdĂ©sĂ©re szolgĂĄl. TermĂ©szetesen a hajĂłn is tartunk kĂ©szletet mindegyikbĂ”l.

 

BiztosĂ­tĂĄs: Mindenkinek javasoljuk, hogy az utazĂĄst megelĂ”zĂ”en kössön poggyĂĄsz-, baleset-, Ă©let- Ă©s bĂșvĂĄrbiztosĂ­tĂĄst. A biztosĂ­tĂĄs menĂŒpontban talĂĄlsz nĂ©hĂĄny hasznos tanĂĄcsot, Ă©s termĂ©szetesen mi is tudunk tanĂĄccsal szolgĂĄlni.

 

Mit hozzatok a szafarira?

 

Ruhanemûk:

- hosszĂș nadrĂĄg / szabadidĂ” ruha

- vékony dzseki / szabadidÔ ruha

- rövid nadråg

- kapucnis felsĂ” (fĂŒlek miatt) / sapka / homlokpĂĄnt

- szélmentes nadråg/dzseki

- pĂłlĂłk

- papucs

 

NapozĂĄshoz:

- fĂŒrdĂ”ruha, fĂŒrdĂ”nadrĂĄg

- nagy törĂŒlközĂ”

- napszemĂŒveg

- magas fĂ©nyvĂ©dĂ” faktorĂș napozĂłkrĂ©m (az ajkakra is)

 

FĂŒrdĂ”szobĂĄba:

- fogkefe, fogkrém

- dezodor, parfĂŒm

- tusfĂŒrdĂ” / szappan

- hajsampon Ă©s kondicionĂĄlĂł

- hajgumik

- fésû / hajkefe

- testĂĄpolĂł

- arckrém

- körömolló /

- borotva / borotvahab

- fĂŒldugĂł / alvĂłmaszk

- szemĂŒveg / kontaktlencse / tĂĄrolĂł / tisztĂ­tĂł folyadĂ©k

- higiénés termékek

 

UtazĂł gyĂłgyszertĂĄr:

- fĂĄjdalomcsillapĂ­tĂłk

- lĂĄzcsillapĂ­tĂł

- orr- Ă©s fĂŒlcsepp

- megfĂĄzĂĄsi tĂŒnetek kezelĂ©sĂ©re szolgĂĄlĂł kĂ©szĂ­tmĂ©ny

- gyomorbåntalmak kezelésére szolgåló készítmény

- gyomorégés kezelésére szolgåló készítmény

- hasmenés kezelésére szolgåló készítmény

- vitaminok

- kötszer, sebtapasz

- sebfertÔtlenítÔ

- rendszeresen szedendĂ” gyĂłgyszerek

 

Dokumentumok:

- ĂștlevĂ©l Ă©s mĂĄsolat

- orvosi alkalmassĂĄgi igazolĂĄs bĂșvĂĄrkodĂĄshoz (1 Ă©vnĂ©l nem rĂ©gebbi)

- biztosítåsi kötvényszåm / igazolås és telefonszåmok az utazåsi betegbiztosítåshoz

- biztosĂ­tĂĄsi kötvĂ©nyszĂĄm/igazolĂĄs Ă©s telefonszĂĄmok a bĂșvĂĄrbiztosĂ­tĂĄshoz

- készpénz (Euró, US-Dollår vagy Egyiptomi Font)

- hitelkĂĄrta(k)

- bejelentési telefonszåmok a hitelkårtyå(k)hoz

- repĂŒlĂ”jegy

- bĂșvĂĄrigazolvĂĄny

- merĂŒlĂ©si naplĂł

- foglalĂĄsi igazolĂĄs (ha van)

 

BĂșvĂĄrfelszerelĂ©s:

- maszk / légzÔcsÔ

- légzÔautomata

- sĂșlyöv Ăłlom nĂ©lkĂŒl (cĂ©lszerĂ» integrĂĄlt sĂșlyĂș mellĂ©ny esetĂ©n is vinni)

- bĂșvĂĄrmellĂ©ny (BCD)

- bĂșvĂĄrruha

- bĂșvĂĄrcipĂ”

- uszonyok

- bĂșvĂĄrlĂĄmpa / mĂĄsodlagos lĂĄmpa elemekkel / töltĂ”vel

- bĂșvĂĄrkomputer

- mélységmérÔ

- nyomåsmérÔ

- jelzÔbója

- víz alatti fényképezÔgép / kamera + tok

- szerszåmkészlet / kombinålt szerszåm

- alkatrészek: pl. ó-gyûrûk, pót-maszk / uszonypåntok, póttömlÔk, inflåtor tömlÔ

 

Egyebek:

- olvasnivalĂł

- kårtya / jåték

- MP3-lejĂĄtszĂł

- filmek DVD-n

- fényképezÔ/kamera

- mobiltelefon és töltÔ

- töltĂ”k / pĂłtelemek az elektronikai kĂ©szĂŒlĂ©kekhez

- toll(ak)

- tĂĄvcsĂ”, GPS

- laptop

- kis lakat az értékmegÔrzÔ rekeszhez

 

Az Ă©tel remĂ©lhetĂ”leg mindenki szĂĄmĂĄra Ă­zletes lesz a hajĂłn, azĂ©rt a nassolnivalĂł (keksz, mogyorĂł, csoki, stb.) jĂłl fog esni a merĂŒlĂ©sek között.

 

LehetĂ”leg senki se hozzon kemĂ©ny bĂ”röndöt, inkĂĄbb puha, összehajthatĂł bĂșvĂĄrtĂĄskĂĄt vagy sporttĂĄskĂĄt, mert macerĂĄs lesz a kabinjĂĄban kerĂŒlgetnie.

 

 

3D Panoråmaképek

360 fokos panoråmaképek a hajóról.

 

ÉrdekessĂ©gek

- TĂ»zhalevĂ” sĂŒgĂ©r

- FelszerelĂ©se mentette meg a bĂșvĂĄrt

A cĂĄpĂĄkrĂłl

Cåpatåmadåsok åldozatai harcolnak a cåpåkért

Roncsok

Röviden a Vörös-tenger roncsairól