deutschenglishpolski
  Adatv√©delem - Vend√©gk√∂nyv - Oldalt√©rk√©p  
Bejelentkezés
Hirek, √ļjdons√°gok

Egy √Ķsr√©gi hurok korall a Csendes-√≥ce√°nb√≥l

Képek

Itt képeket láthatsz a legjobb pillanatokból

√Črdekes t√∂rt√©n√©sek a nagy vil√°gb√≥l

T√Ľzhalev√Ķ s√ľg√©r

 

√Črdekes t√∂rt√©n√©sek a nagy vil√°gb√≥l

Az ut√≥bbi id√Ķszakban egyre ink√°bb √ļgy fest, a Karib-t√©rs√©g t√Ľzhal-kr√≠zise nagyon foglalkoztatja az ottaniakat.

 

Az invaz√≠v fajnak tartott t√Ľzhalak szaporod√°s√°val kapcsolatban egyre t√∂bben sz√≥lalnak meg. Ahogy egyre d√©lebbre terjeszkednek √©s √ļjabb szigetek k√∂zel√©ben bukkannak fel, egyre-m√°sra sz√ľletnek az √∂tletek, mit lehetne tenni. Egyel√Ķre az biztosnak l√°tszik, hogy gyakorlatilag mindenhol a kiirt√°suk a c√©l. Van, ahol k√∂zponti forr√°sokat biztos√≠tanak r√°, sok helyen bevonj√°k a helyi b√ļv√°rokat, √©s persze a tud√≥sok is keresik a megold√°st. Az egyik legut√≥bbi √∂tletet egy amat√Ķr b√ļv√°r fot√≥ja adta.

 

Lyle Gremillion, egy lousianai kedvtel√©si b√ļv√°r k√©sz√≠tette a felv√©telt. A k√©p els√Ķre nem t√Ľnik igaz√°n j√≥l siker√ľltnek, pedig nagyon is √©rdekes jelenetet siker√ľlt meg√∂r√∂k√≠teni: egy s√ľg√©r √©pp egy t√Ľzhalat nyel el. A 2009 okt√≥ber√©ben, egy √©jszakai mer√ľl√©sen k√©sz√ľlt fot√≥t a bahamai Nassau k√∂zel√©ben k√©sz√≠tette a b√ļv√°r, √©s az azt l√°t√≥ tengerbiol√≥gusok egyb√Ķl tov√°bb is gondolt√°k a dolgot. A k√©p ar√°nylag sek√©ly v√≠zben k√©sz√ľlt, a s√ľg√©r pedig nagyj√°b√≥l egy m√©teres lehetett. A b√ļv√°r azt nem l√°tta, hogy t√©nyleg megette-e √°ldozat√°t a s√ľg√©r, de az biztos, hogy a sz√°j√°ban volt.

 

A jellemz√Ķen fiatal halakat vagy ivad√©kokat megtizedel√Ķ, aggressz√≠v ragadoz√≥nak ismert t√Ľzhalakr√≥l eddig √ļgy v√©lekedtek, nincs helyben term√©szetes ellens√©g√ľk. Ez nem is meglep√Ķ, hiszen ez a faj nem √Ķshonos itt, minden bizonnyal a floridai akvarist√°k √°ltal feleslegesnek tartott √©s szabadon engedett t√Ľzhalak szaporodtak el √©s jutnak el egyre d√©lebbre. A fot√≥ szerint viszont van olyan √Ķshonos ragadoz√≥, ami gondoskodhat a t√Ľzhalak sz√°m√°nak kord√°ban tart√°s√°r√≥l.

 

[ Florida Sportsman/divecenter.hu ]

 

 

 

V√©szhelyzeti villog√≥ja mentette meg a b√ļv√°rt

 

√Črdekes t√∂rt√©n√©sek a nagy vil√°gb√≥l

Egy elsodr√≥dott b√ļv√°r tal√°n az √©let√©t k√∂sz√∂nhette a megfelel√Ķ felszerel√©snek.

A f√©rfi a kora esti √≥r√°kban indult el mer√ľlni, √°m amikor nem t√©rt vissza a b√ļv√°rhaj√≥ fed√©lzet√©re, kiadt√°k a riaszt√°st, m√©gpedig m√°r s√∂t√©ted√©s t√°j√°n, kilenc √≥rakor. Az RNLI ment√Ķhaj√≥i mellett helikoptereket is riasztottak, hogy a Redcar k√∂zeli partszakaszt √°tf√©s√ľlj√©k az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g √©szakkeleti r√©sz√©n.

A b√ļv√°rt viszonylag r√∂vid id√Ķ alatt megtal√°lt√°k, mert k√©t haj√≥r√≥l is √©szlelt√©k a v√©szhelyzeti villog√≥ jeleit. Gyors orvosi vizsg√°laton esett √°t, √©s szerencs√©re semmilyen s√©r√ľl√©st nem szenvedett el. A ment√Ķegys√©gek szerint eg√©szen m√°s kimenetele is lehetett volna a t√∂rt√©nteknek, ha a b√ļv√°rhaj√≥ nem adja ki gyorsan a riaszt√°st, a ment√Ķk nem indulnak el azonnal √©s f√Ķleg ha a b√ļv√°rnak nincs az √©jszakai v√©szjelz√©sre alkalmas eszk√∂ze.

A szerencs√©s kimenetel√Ľ baleset nagy ijedelmet okozott, ugyanis a k√∂rzetben k√©t trag√©dia is t√∂rt√©nt m√°r augusztus elej√©n: el√Ķbb egy 52 esztend√Ķs b√ļv√°r ker√ľlt bajba, √©s m√°r nem siker√ľlt seg√≠teni rajta, egy m√°sik esem√©ny sor√°n pedig k√©t mer√ľl√Ķt√°rs val√≥sz√≠n√Ľleg v√©szhelyzet ut√°n emelkedett t√ļl gyorsan a felsz√≠nre, √©s a gyors k√≥rh√°zba sz√°ll√≠t√°s ellen√©re sem siker√ľlt megmenteni √Ķket.

 

[ The Northern Echo ]

 

 

3D Panorámaképek

360 fokos panorámaképek a hajóról.

 

√Črdekess√©gek

- T√Ľzhalev√Ķ s√ľg√©r

- Felszerel√©se mentette meg a b√ļv√°rt

A cápákról

Cápatámadások áldozatai harcolnak a cápákért

Roncsok

Röviden a Vörös-tenger roncsairól