deutschenglishpolski
  Adatv√©delem - Vend√©gk√∂nyv - Oldalt√©rk√©p  
Bejelentkezés
Hirek, √ļjdons√°gok

Egy √Ķsr√©gi hurok korall a Csendes-√≥ce√°nb√≥l

Képek

Itt képeket láthatsz a legjobb pillanatokból

Szafari etikett

Az al√°bbiakban megtal√°lod n√©h√°ny pontban √∂sszefoglalva azokat a legfontosabb tudnival√≥kat, amelyek betart√°sa nagym√©rt√©kben hozz√°seg√≠thet egy kellemes √©s probl√©mamentes t√ļr√°hoz.

Megk√©r√ľnk, hogy olvasd v√©gig √©s pr√≥b√°ld meg ezeket az alapvet√Ķ ismereteket magad√©v√° tenni!

 

Légy mindig udvarias!

 

Ez kifejezetten el√Ķny√∂s tulajdons√°g a szafari haj√≥k z√°rt ter√ľlet√©n. A t√ļra alatt √°ltal√°ban a ny√≠lt tengeren t√°vol a partt√≥l tart√≥zkodunk. Egy esetleges √∂sszet√Ľz√©s r√°nyomhatja b√©lyeg√©t a h√°tral√©v√Ķ napokra.

 

Ne viselj cip√Ķt a haj√≥n!

 

Ez egy nagyon fontos szabály, nem csak tisztasági szempontból, hanem vallási okokból is.

Az egyiptomi szem√©lyzet a haj√≥n lakik, √©s azt az otthon√°nak tekinti. Muzulm√°n otthonba pedig cip√Ķvel bel√©pni nagyon-nagy s√©rt√©st jelent!

 

WC haszn√°lati szab√°lyok

 

Alapvet√Ķ szab√°ly, hogy a WC-be mindennem√Ľ pap√≠rt vagy egy√©b hullad√©kot dobni tilos!

Ennek több logikus, és higiénés magyarázata is van:

A WC tartalma a haj√≥n l√©v√Ķ tart√°lyokba √ľr√ľl. A pap√≠r √©s egy√©b nehezen old√≥d√≥ hullad√©k el√Ķbb-ut√≥bb elt√∂m√≠ti a vezet√©ket. Lehet, hogy eleinte t√∂bbeknek nem lesz gondja abb√≥l, ha m√©gis leh√ļz m√°s dolgokat is a WC-n, de mindenkit nagyon kellemetlen√ľl fog √©rinteni, ha egy eldugult vezet√©k miatt a szennyv√≠z el√∂nti a f√ľrd√Ķket.

A WC mellett tal√°lhat√≥ a bid√©t helyettes√≠tend√Ķ k√©zi zuhany, amely kiv√°l√≥an alkalmazhat√≥. Mellette pedig megtal√°lsz egy szem√©tt√°rol√≥ kosarat, ahova a haszn√°lt pap√≠rt √©s egy√©b hullad√©kot k√©rj√ľk bedobni. Ezeket a kosarakat naponta ki√ľr√≠tj√ľk.

A tart√°lyok tartalma √°ltal√°ban id√Ķvel a tengerbe √ľr√ľl. A nehezen leboml√≥ cellul√≥z a halaknak sem tesz j√≥t, √©s az √©rz√©keny korallokra s√ľllyedve elpuszt√≠tja az apr√≥ polipokat is.

 

Sz√°raz √©s nedves ter√ľlet

 

√Āltal√°nos szab√°ly, hogy a szalonba, a napoz√≥ fed√©lzetre, illetve a kabinokba nedves, cs√∂p√∂g√Ķ ruh√°val vagy testtel bemenni, felmenni a balesetek elker√ľl√©se √©rdek√©ben nem szabad. M√©g egy pillanatra sem! Ha bent felejtett√©l valamit, k√©rj meg valakit, hogy hozza ki Neked!

Nagyon balesetvesz√©lyes a bels√Ķ terek lakkozott haj√≥padl√≥j√°n nedves l√°bbal k√∂zlekedni, mert √ļgy cs√ļszik, mint a j√©g. A szafari haj√≥kat √°ltal√°ban ig√©nyesen rendezik be sz√Ķnyegekkel √©s pl√ľss k√°rpitokkal, amit a s√≥s v√≠z hamar t√∂nkretehet.

C√©lszer√Ľ mindig sz√°raz ruh√°ba √°t√∂lt√∂zni, hogy elker√ľld a megf√°z√°s lehet√Ķs√©g√©t a l√©gkondicion√°lt helys√©gekben. Ha m√©gis nedves f√ľrd√Ķruh√°ban akarsz le√ľlni az √©tkez√©sekhez, akkor legal√°bb egy t√∂r√∂lk√∂z√Ķt ter√≠ts magad al√° √©s arra √ľlj.

 

Kabinok berendezése

 

√Āltal√°nos szab√°ly, hogy a kabinok berendez√©si t√°rgyaib√≥l, tilos b√°rmit is onnan kivinni (√°gynem√Ľ, matrac ment√Ķmell√©nyek stb.)! Amennyiben a t√ļra sor√°n b√°rmilyen probl√©ma ad√≥dik a kabinokban tal√°lhat√≥ valamely berendez√©si t√°rggyal vagy eszk√∂z√∂kkel kapcsolatban, k√©rj√ľk halad√©ktalanul jelezd a haj√≥n dolgoz√≥ valamelyik koll√©g√°nknak! A t√ļra v√©gen hagyd el a kabint abban az √°llapotban, ahogyan √°tvetted.

 

 

Mer√ľl√©s vezet√Ķ(k) √©s a vend√©gek k√∂z√∂tti kapcsolat

 

A mer√ľl√©svezet√Ķ alkalmazott a haj√≥n. Teh√°t ne √Ķt szidd, ha valami nem √ļgy alakult, mint ahogy abban a szafari szervez√Ķivel el√Ķre meg√°llapodt√°l. Az √Ķ dolga az, hogy pontos t√°j√©koztat√°st adjon a mer√ľl√Ķ helyekr√Ķl √©s √ľgyeljen a biztons√°godra. Gyakran √Ķ a leg√©nys√©g √©s a vend√©gek k√∂z√∂tt a tolm√°cs is.

Mivel a b√ļv√°rkod√°ssal kapcsolatos biztons√°gi szempontok√©rt felel, megvan a felhatalmaz√°sa arra, hogy a szab√°lyokat be nem tart√≥ b√ļv√°rokat eltiltsa a tov√°bbi mer√ľl√©sekt√Ķl. Ellen√Ķrizheti a felszerel√©sedet is a testi √©ps√©ged meg√≥v√°sa √©rdek√©ben. Ne felejtsd, ha b√°rmilyen baleset t√∂rt√©nne, √Ķt vonj√°k el√Ķsz√∂r felel√Ķss√©gre.

Pr√≥b√°ld meg betartani az utas√≠t√°sait, odafigyelni a mer√ľl√©sek el√Ķtti eligaz√≠t√°sban elhangzottakra. K√©sz√ľlj el id√Ķben, hogy a t√∂bbieknek se kelljen R√°d v√°rni teljes felszerel√©sben.

Ne felejtsd el minden egyes mer√ľl√©s ut√°n a mer√ľl√©si adatokat, √©s a l√°tottakat be√≠rni a mer√ľl√©si napl√≥dba. Hidd el, hogy √©vek m√ļlt√°n nagy √©lm√©ny lesz el√Ķvenni, √©s olvasgatni ezeket a feljegyz√©seket.

Term√©szetesen mindannyian tiszt√°ban vagyunk azzal, hogy ez a Te √ľd√ľl√©sed √©s ezt igyeksz√ľnk is tiszteletben tartani. Ha lenne valami szem√©lyes probl√©m√°d valamelyik munkat√°rsunkkal, vagy b√ļv√°rt√°rsaiddal, akkor azt pr√≥b√°ld kultur√°lt m√≥don megoldani. Sz√ľks√©gtelen dolog rossz hangulatot teremteni ezzel a haj√≥n. Minden m√°s vend√©g is pihenni, kikapcsol√≥dni j√∂tt ide, teh√°t tartsd tiszteletben √Ķket is.

 

Egyiptomi személyzet

 

Egy sikeres t√ļra egyik alapfelt√©tele a haj√≥ motiv√°lt, tapasztalt leg√©nys√©ge. √ēk hossz√ļ √≥r√°kat dolgoznak az√©rt, hogy k√©nyelmesen √©s gondmentesen teljen az utad. K√©rlek, vedd a f√°radts√°got, hogy a nev√ľket megjegyezd √©s ink√°bb bar√°tk√©nt, mintsem szolgak√©nt kezeld √Ķket. Biztos lehetsz abban, hogy megt√©r√ľl ez a csek√©ly energia befektet√©s.

√Āltal√°ban 15-20 Eur√≥ borraval√≥t (baksist) szoktak b√ļv√°ronk√©nt √∂sszedobni a leg√©nys√©gnek az √ļt v√©g√©n.

 

Alkoholfogyaszt√°s aj√°nlott szab√°lyai

 

A haj√≥n TILOS a mer√ľl√©sek k√∂z√∂tt a b√ļv√°roknak alkoholt fogyasztani. Amennyiben ezt a szab√°lyt valaki megszegi a mer√ľl√©s vezet√Ķnek jog√°ban √°ll, s√Ķt k√∂teless√©ge az ilyen b√ļv√°rt azon napon a tov√°bbi mer√ľl√©st√Ķl eltiltani. A felel√Ķss√©g ebben az esetben is √Ķt terheli.

A napi mer√ľl√©s befejezt√©vel m√©rt√©kkel fogyaszthatsz saj√°t bel√°t√°sod szerint, de tartsd szem el√Ķtt, az alkohol √©rsz√Ľk√≠t√Ķ hat√°s√°t, ami jelent√Ķsen n√∂veli a dekompresszi√≥s betegs√©g kialakul√°s√°nak kock√°zat√°t. A k√∂vetkez√Ķ mer√ľl√©s el√Ķtti 6 √≥r√°ban m√°r ne fogyassz t√∂bb alkoholt!

Egy kimer√≠t√Ķ nap √©s t√∂bb mer√ľl√©s ut√°n, javasolt eltekinteni a nap v√©gi alkoholfogyaszt√°st√≥l. Ezek a szab√°lyok a t√ļr√°n r√©sztvev√Ķk √©rdekeit szolg√°lj√°k. K√©rj√ľk, fogadd el!

 

A haj√≥n tart√≥zkodik egy kijel√∂lt munkat√°rsunk, akihez b√°rmikor fordulhatsz, ha √ļgy gondolod, hogy b√°rmiben a seg√≠ts√©gedre lehet!

√ē √°lland√≥, folyamatos kapcsolatban √°ll a haj√≥ tulajdonosaival, √©s legf√Ķbb feladata, hogy a t√ļra v√©g√©n mindannyian, azzal a k√©rd√©ssel hagyj√°tok el a haj√≥t, hogy "mikor lesz a k√∂vetkez√Ķ t√ļra, mert azon is szeretn√©nk r√©szt venni?".

A haj√≥ tulajdonosai √©s munkat√°rsai mindent megtesznek annak √©rdek√©ben, hogy a t√ļr√°r√≥l, mindannyian sok felejthetetlen √©lm√©nnyel, tapasztalattal gazdagodva t√©rjetek haza.

A hajó, és annak berendezése komoly értéket képvisel, és az abban okozott szándékos károkozást, annak okozója köteles megtéríteni!

 

V√©g√ľl, de nem utols√≥sorban k√≠v√°nunk Nektek √©lm√©nyekben gazdag, nagyon j√≥ id√Ķt√∂lt√©st, b√ļv√°rkod√°st, pihen√©st, az elk√∂vetkez√Ķ napokban!

3D Panorámaképek

360 fokos panorámaképek a hajóról.

 

√Črdekess√©gek

- T√Ľzhalev√Ķ s√ľg√©r

- Felszerel√©se mentette meg a b√ļv√°rt

A cápákról

Cápatámadások áldozatai harcolnak a cápákért

Roncsok

Röviden a Vörös-tenger roncsairól