deutschenglishpolski
  Adatv√©delem - Vend√©gk√∂nyv - Oldalt√©rk√©p  
Bejelentkezés
Hirek, √ļjdons√°gok

Egy √Ķsr√©gi hurok korall a Csendes-√≥ce√°nb√≥l

Képek

Itt képeket láthatsz a legjobb pillanatokból

A Vöros-tenger roncsai

A Vöros-tenger roncsai
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!
Shaab Abu Nuhas

 

Carnatic

 

Kordin√°t√°i: 27¬į34'53"N, 33¬į55'32"E. A Sha'ab Abu Nuhas √Čszaki oldal√°n

Minimum Mélység: 17m

Maximum mélység: 27m

√Ātlagos l√°t√≥t√°vols√°g: 30-35m

√Āramlat: nincs vagy nagyon gyenge

 

A Vöros-tenger roncsai
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

 

Els√ľlyedt: 1869.szeptember 14.

 

A Szuezi-csatorna megnyit√°sa ut√°n szinte els√Ķk√©nt futott az Abu Nuhas z√°tonyra a P&O c√©g tulajdon√°ban l√©v√Ķ SS Carnatic. A 90 m√©ter hossz√ļ g√Ķzhaj√≥ Bombay fel√© tartva 40 000 font √©rt√©k√Ľ arannyal, borral √©s sz√≥dav√≠zzel megrakva s√ľllyedt el. Tal√°n m√©g tal√°lhatunk itt boros√ľveget, valamint op√°l√ľvegb√Ķl k√©sz√ľlt, jellegzetes ov√°lis sz√≥d√°spalackot is. Baleset sor√°n 31 ember t√Ľnt el. A t√ļl√©l√Ķket a Sum√°tra nev√Ľ haj√≥ mentette ki.

 

Giannis D

 

Koordin√°t√°k: 27¬į 34' 42" N, 33¬į 55' 24. Sha'ab Abu Nuhas Z√°tony √ČNY-i sark√°n√°l

El√©rhet√Ķs√©g: Napi √©s szafari haj√≥kkal Hurghada-b√≥l √©s alkalmank√©nt Sharm El Sheikh-b√Ķl

Minimum mélysége 6m a hídnál

Maximum mélysége: 27m

√Ātlagos l√°t√≥t√°vols√°g: 30-35m

 

A Vöros-tenger roncsai
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

A Giannis D 1969-ben √©p√ľlt Jap√°nban, eredetileg Shoyo Maru n√©ven. 1975-ben eladt√°k , amikor is megkapta √ļj nev√©t, a Markos-t, melyet hib√°san, Markos D- nek mondtak. Az M bet√Ľt a lekopott fest√©k alatt most is halv√°nyan l√°tni lehet. Az utols√≥, mindenki √°ltal ismert nev√©t, a Giannis D-t, utols√≥ tulajdonos√°t√≥l a g√∂r√∂g Dumarc haj√≥st√°rsas√°gt√≥l kapta, akik a n√©vhez a D bet√Ľt tett√©k. Ez√©rt gondolt√°k, hib√°san, hogy az el√Ķz√Ķ n√©v is tartalmazta ezt a megk√ľl√∂nb√∂ztet√Ķ jelz√©st. A D bet√Ľ is l√°that√≥ mer√ľl√©s k√∂zben a k√©m√©nyen!

 

A teherhaj√≥ utols√≥ √ļtj√°ra 1983 √°prilis√°ban indult a horv√°t Rijek√°b√≥l Jeddah kik√∂t√Ķje fel√©, a puhafa rakom√°ny√°val. B√°r a kapit√°ny vesz√©lyes korallz√°tonyok k√∂z√∂tt korm√°nyozta a haj√≥t, az √ļt a V√∂r√∂s tenger √©szaki r√©sz√©n esem√©nytelen√ľl telt. 1983 √°prilis 19-√©n nem sokkal azut√°n, hogy √°tadta a korm√°nyz√°st √©s nyugov√≥ra t√©rt a kabinj√°ban, egy durva esem√©ny √©bresztette fel √°lm√°b√≥l, mely szeretett haj√≥j√°nak balj√≥slat√ļ v√©g√©t jelezte. A Giannis D a Sha'ab Abu Nuhas z√°tony √©szaknyugati sark√°nak √ľtk√∂z√∂tt teljes sebess√©ggel. A haj√≥ r√∂viddel ezut√°n els√ľllyedt.

 

Chrisoula K

 

A Vöros-tenger roncsai
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

Kordin√°t√°k:27¬į34'53"N,33¬į55'55"E. Sha'ab Abu Nuhas z√°tony √ČK sark√°n√°l

El√©rhet√Ķs√©g: Napi √©s szafari haj√≥val Hurghada-b√≥l √©s alkalmnk√©nt Sharm El Sheikh -b√Ķl

Hossza: 98 m (322 l√°b)

Minimum mélység: 4 m

Maximum mélység: 27 m

√Ātlagos l√°t√≥t√°vols√°g: 30-35m

 

Els√ľlyedt: 1981.augusztus 31.

 

A "csemp√©s roncsnak" nevezik a b√ļv√°rok maguk k√∂z√∂tt. Ennek az oka, hogy a G√∂r√∂gorsz√°gban bejegyzett Chrisoula K nev√Ľ kereskedelmi haj√≥ utols√≥ √ļtj√°n olasz padl√≥csemp√©ket sz√°ll√≠tott Jeddah-ba. 1981. augusztus 31-√©n, Kenellis kapit√°ny k√©t nap intenz√≠v navig√°l√°si tev√©kenys√©get k√∂vet√Ķen √°tadta az ir√°ny√≠t√°st. R√∂viddel azut√°n, hogy teljes sebess√©gre kapcsoltak, a haj√≥ a Sha'ab Abu Nuh√Ęs z√°tony √©szakkeleti sark√°nak √ľtk√∂z√∂tt √©s els√ľllyedt. Szerencs√©re ember√©letben nem esett k√°r.

 

 

S.S. Dunraven

 

Koordin√°t√°k: N27¬į42'09. E34¬į7'18

Mer√ľl√©s: Haj√≥r√≥l

Mélység: 28-18 m között

√Āramlat: nincsen vagy gyenge

 

A Vöros-tenger roncsai
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

A 270 l√°b hossz√ļ, √°rusz√°ll√≠t√≥ vitorl√°s-g√Ķzhaj√≥t, 1873-ban gy√°rtott√°k, a kor legnagyobb haj√≥gy√°r√°ban, Newcastle-ben. √Āltal√°ban Bombay √©s Newcastle k√∂z√∂tt f√Ľszereket √©s gyapotot sz√°ll√≠tott.

Az egyik ilyen √ļtja sor√°n, 1876. m√°rcius√°ban √ľtk√∂z√∂tt a Shaab Mahmoud z√°tony- rendszerhez tartoz√≥, ma Beacon Rock n√©ven ismert, szikl√°nak, ahol azonnal el is s√ľllyedt.

Ma 30 m√©teres m√©lys√©gben fekszik a s√≠k tengerfen√©ken. √Āltal√°ban a roncsmer√ľl√Ķk √ļgy tartj√°k, hogy ez a haj√≥ nem tartogat sok attrakci√≥t. Azonban a Dunraven, gazdag √©l√Ķvil√°ga miatt mindenk√©ppen √©rdemel egy l√°togat√°st.

A tatn√°l van a roncs legm√©lyebb r√©sze /27 m/, ahol be tudunk jutni a haj√≥ belsej√©be. Innen el√Ķre haladva megn√©zhetj√ľk a g√©p√©szetet, majd a k√©t √≥ri√°si kaz√°n k√∂z√∂tt √°t√ļszva megtal√°ljuk a m√°sik ny√≠l√°st, amelyen ki tudunk b√ļjni. Ezek ut√°n √©rdemes a korallokkal ben√Ķtt k√ľls√Ķ h√©jazatot is megn√©zni, amely 18 m√©ter m√©lyen tal√°lhat√≥. Ha b√≠rjuk leveg√Ķvel, akkor a haj√≥ gerinc√©t k√∂vetve, k√≠v√ľl ism√©t eljuthatunk a korm√°nylap√°tokig. A m√°sik mer√ľl√©si lehet√Ķs√©g, ha a z√°tony sek√©ly r√©sz√©n 8-10 m√©teres m√©lys√©gben folytatjuk a utunkat, melyet c√©lszer√Ľ a jelz√Ķf√©ny torony lag√ļn√°j√°ban befejezni.

A ter√ľlet √°raml√°st√≥l viszonylag v√©dett, ami a roncsot kev√©sb√© tapasztalt b√ļv√°rok r√©sz√©re is megmer√ľlhet√Ķv√© teszi.

 

 

Salem Express

 

A Vöros-tenger roncsai
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

A Salem Express a V√∂r√∂s-tenger, a b√ļv√°rok k√∂z√∂tt, az egyik legh√≠resebb roncsa. A komp 1991. december 15-√©n alig √©jf√©l ut√°n s√ľllyedt el, amint t√∂bb sz√°z zar√°ndokkal √©s j√°rm√Ľvel tele t√©rt vissza Egyiptomba a szaud-ar√°biai Jeddah-b√≥l. A balesetet a kapit√°ny t√ļlzott magabiztoss√°g√°ra vezett√©k vissza, aki nagy sebess√©ggel le akarta r√∂vid√≠teni az utat Safaga z√°tonyai k√∂z√∂tt. A Salem Express Egyiptomban a mai napig kegyhelynek min√Ķs√ľl az √°ldozatok tisztelet√©re.

A mer√ľl√©s a roncsn√°l fantasztikus √©lm√©ny minden b√ļv√°r r√©sz√©re. Legnagyobb m√©lys√©ge 32 m.

 

 

Aida

 

Koordin√°t√°k: N26¬į18'47 E34¬į50'00

Mer√ľl√©s: zodi√°kkal, √°ramlatmer√ľl√©s

Mélység: 23-65 m között

√Āramlat: gyenge √©s er√Ķs k√∂z√∂tt

 

A Vöros-tenger roncsai
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

Az Aida egy h√°romhengeres g√Ķzg√©ppel szerelt, 1.428 tonn√°s haj√≥ volt. 1911-ben √©p√ľlt Franciaorsz√°gban, az egyiptomi Kik√∂t√Ķ- √©s Vil√°g√≠t√≥torony Fel√ľgyelet sz√°m√°ra. K√©s√Ķbb √°tadt√°k a parti √Ķrs√©gnek, katon√°k √©s ut√°np√≥tl√°st sz√°ll√≠tson.

A Big Brother szigeten m√©g ma is megtal√°lhat√≥ a parti √Ķrs√©g egy posztja. Amikor 1957. szeptember 15-√©n komoly vihar √©rkezett, a haj√≥ kapit√°nya a rossz id√Ķ ellen√©re megpr√≥b√°lt a szigetn√©l kik√∂tni √Ķrs√©gv√°lt√°s c√©lj√°b√≥l. A man√Ķver k√∂zben a haj√≥ szikl√°nak √ľtk√∂z√∂tt √©s azonnal s√ľllyedni kezdett. Egy k√∂zelben tart√≥zkod√≥ vontat√≥haj√≥ gyors beavatkoz√°s√°nak k√∂sz√∂nhet√Ķen, a 77 f√Ķs szem√©lyzet mened√©ket tal√°lt a szigeten.

K√∂zben az Aida kiss√© √©szakra sodr√≥dott, majd a orra a korallokba f√ļr√≥dott, m√≠g a tatja extr√©m meredek sz√∂gben a z√°tonyra s√ľllyedt. Az elm√ļlt √©vekben a roncs elkezdett a z√°tony ment√©n a m√©lybe cs√ļszni. Ma k√∂r√ľlbel√ľl 23 m√©teren √©rhetj√ľk el legsek√©lyebb pontj√°t, m√≠g legm√©lyebb pontja 60 m-en is t√ļl tal√°lhat√≥.

A roncs m√©ly fekv√©se √©s a mer√ľl√Ķ helyen gyakran el√Ķfordul√≥ √°ramlatok miatt, tapasztalt b√ļv√°rok sz√°m√°ra aj√°nlott. √Črdemes l√°mp√°t vinni a mer√ľl√©sre, mivel a haj√≥ orra leszakadt √©s be lehet √ļszni a rakt√©rbe. Mindenk√©ppen √ľgyelj√ľnk a m√©lys√©gre √©s a fen√©kid√Ķre. A mer√ľl√©st a z√°tony ment√©n d√©lfel√© haladva fejezhetj√ľk be kedvez√Ķ √°raml√°s eset√©n. A mer√ľl√©sre mindenk√©ppen vigy√ľnk jelz√Ķb√≥j√°t, mert esetleg elsodorhat benn√ľnket az √°ramlat a z√°tonyt√≥l.

 

3D Panorámaképek

360 fokos panorámaképek a hajóról.

 

√Črdekess√©gek

- T√Ľzhalev√Ķ s√ľg√©r

- Felszerel√©se mentette meg a b√ļv√°rt

A cápákról

Cápatámadások áldozatai harcolnak a cápákért

Roncsok

Röviden a Vörös-tenger roncsairól