deutschenglishpolski
  Adatv√©delem - Vend√©gk√∂nyv - Oldalt√©rk√©p  
Bejelentkezés
Hirek, √ļjdons√°gok

Egy √Ķsr√©gi hurok korall a Csendes-√≥ce√°nb√≥l

Képek

Itt képeket láthatsz a legjobb pillanatokból

Egyiptomról

Egyiptomról
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

Az √≥-egyiptomi kult√ļra m√©ly gy√∂kerei egy k√ľl√∂n√∂s vil√°got alapoznak, amely els√Ķre az eur√≥pai gondolkod√°st√≥l, kult√ļr√°t√≥l, √©letvitelt√Ķl annyira idegen, hogy √©rthetetlen.

A korabeli isteneik sokf√©le k√∂vetelm√©nye, a f√°ra√≥k istenekt√Ķl sz√°rmaztat√°sa, az √©letnek olyan tartalma, amelyben folyamatosan k√©sz√ľlni kell a t√ļlvil√°gra, a k√∂r√© kapcsol√≥d√≥ m√Ľv√©szeti alkot√°sok mind azt bizony√≠tj√°k, hogy egyedi kult√ļr√°r√≥l van sz√≥.

Ett√Ķl csod√°latos, ett√Ķl √©rdekes, ez√©rt loholunk m√ļzeumr√≥l m√ļzeumra, r√©g√©szeti ter√ľletekre, √©s nem kell keresg√©ln√ľnk, szinte az eg√©sz orsz√°g egy nagy m√ļzeum. Tal√°n a homok konzerv√°l√≥ hat√°sa, tal√°n a kincsek f√©lt√Ķ √Ķrz√©se, tal√°n a puszt√≠t√≥ h√°bor√ļk ritkas√°ga teszi, de nem csak a f√°ra√≥k eml√©keit, hanem a k√∂z√©pkori, √ļjkori √©letform√°k eml√©keit is nagyon j√≥ √°llapotban tal√°ljuk.

Egyiptomról
Klikkeljen a képre
a nagyításhoz!

Az iszl√°m vall√°s √©s kult√ļra m√°r napjainkig ny√ļlik, ezt sz√≠nes√≠tik a koptok hitvil√°ga, a sivatagban √©l√Ķ beduin √©s berber t√∂rzsek saj√°tos √©letszeml√©lete.

Mivel az idegenforgalom kiemelt bev√©teli forr√°sa az egyiptomi √°llamnak, ez√©rt nagyon igyekeznek mindent megadni a turist√°nak szervezett, el√©rhet√Ķ form√°ban.

Ha enn√©l is t√∂bbre v√°gyunk, egyszer√Ľen csak meg kell fizetni, eljuthatunk a piramisok belsej√©be, kiruccanhatunk az o√°zisokba, beduin n√©pszok√°sokat tanulm√°nyozni, f√©nyk√©pezhet√ľnk a mecsetekben, csod√°lhatjuk a hast√°ncot lejt√Ķ keleti sz√©ps√©geket.

Az iszl√°m vall√°s a mindennapok √©let√©t is vez√©rli. Az √∂t k√∂telez√Ķ im√°t b√°rhol √©s b√°rmikor elv√©gzik, ez√©rt ne csod√°lkozzunk az utc√°n im√°dkoz√≥kon. A mecsetek k√∂rny√©k√©n is im√°dkoznak istentiszteletkor, nem f√©rnek be. Ramad√°n idej√©n egy h√≥napon kereszt√ľl b√∂jt√∂lnek, ett√Ķl ilyenkor kiss√© fesz√ľltebbek, vagy cs√∂kken a munk√°ba fektetett energi√°juk. A b√∂jt csak nappalra vonatkozik, az esthajnalcsillag megjelen√©sekor mindenki elfogyasztja "reggelij√©t", legyen az buszvezet√Ķ, rend√Ķr vagy boltos.

Az iszl√°m szigor√ļ elvei miatt n√©h√°ny ember nem kedveli annyira, ha f√©nyk√©pezik √Ķket vagy feles√©g√ľket, vagy gyermek√ľket. Igaz√°n vid√°mak a Bajramok (b√∂jt√∂t k√∂vet√Ķ v√≠gass√°gok) alatt lesznek.

D√©l fel√© haladva a n√©pek egyszer√Ľbbek, purit√°nok √©s vadak.

 

√únnepek

 

Minden p√©ntek sz√ľnnap, mint n√°lunk a vas√°rnap. Ilyenkor a hivatalok √©s n√©h√°ny √ľzlet √©s bank z√°rva tart.

 

Újév Január 1

 

Ramadán, az iszlám naptár 9. hava, a böjt hónapja

Az iszl√°mban az √ľnnepl√©s Allah szolg√°lat√°r√≥l sz√≥l, nem √∂nc√©l√ļ mulatoz√°s. Ramad√°n, az egy h√≥napos b√∂jt idej√©n sz√°mos tilalom l√©p √©letbe, kifejezve a test √©s a lelek feletti kontrollt.

A Ramadan id√Ķpontja: az iszl√°m kalend√°rium a Hold j√°r√°sa alapj√°n sz√°m√≠tja a napokat, napt√°ruk √©vk√∂zben is √°talakul. A pontos d√°tuma csak k√∂zvetlen√ľl az esem√©ny el√Ķtt v√°lik ismertt√©. Szemben a Kereszt√©ny, a Zsid√≥, a Hindu vagy m√°s √ľnnepekkel az Iszl√°m jeles napokat nem lehet megadni √©vekre el√Ķre. A Ramadan hav√°t szint√©n egy √ľnneppel z√°rj√°k. Ez az Eid ul-Fitr. A Ramad√°n 2012-ben v√°rhat√≥an j√ļlius 20-√°n kezd√Ķdik.

Eid al-Adha

Megeml√©kez√©s arr√≥l, hogy √Ābrah√°m Istennek aj√°nlotta fi√°t, Ismaelt-t.

Id√Ķpontja f√ľgg a Hajj-t√≥l /a nagy zar√°ndoklat/, annak 10. napj√°n kezd√Ķd√Ķ 4 napig tart√≥ √ľnnepi sorozat.

/2012-ben október 26-tól/

 

A Vörös-tenger

 

A V√∂r√∂s-tenger az Indiai-√≥ce√°nba ny√≠lik, Afrika √©s √Āzsia k√∂z√∂tt helyezkedik el. A V√∂r√∂s-tenger a g√∂r√∂g Erythra Thalassa kifejez√©s egyenes ford√≠t√°sa. Latin megfelel√Ķje a Mare Rubrum. A V√∂r√∂s-tenger ter√ľlete k√∂r√ľlbel√ľl 450 000 km2, durv√°n 1900 km a hossz√ļs√°ga, 300 km a sz√©less√©ge. Legnagyobb m√©lys√©ge 3039 m√©ter, m√≠g az √°tlagos m√©lys√©ge 500 m√©ter.

 

 

√Čghajlat

 

Hurghad√°t√≥l d√©lre a V√∂r√∂s-tenger partvid√©k√©n ny√°ron a h√Ķm√©rs√©klet gyakran k√ļszik ak√°r negyven fok f√∂l√©, √©s a leghidegebb t√©li napokon sincs 20 fokn√°l h√Ľv√∂sebb, de ilyenkor n√©ha er√Ķs sz√©l f√ļj.

Csapad√©k gyakorlatilag soha nem esik, felh√Ķk is csak ritk√°n jelennek meg.

A tengerv√≠z h√Ķm√©rs√©klete t√©len ak√°r 20 fokra is cs√∂kkenhet, ny√°ron 30 fok k√∂r√ľl van.

A nyár márciustól novemberig tart, a téli hónapok december-január-február.

 

 

Adatok

 

F√Ķv√°ros: Kair√≥ (30¬į2'√Č 13¬įK')

√Āllamforma: k√∂zt√°rsas√°g

Elnök: Mohamed Hoszni Mubarak

Hivatalos nyelv: arab

F√ľggetlens√©g kiki√°lt√°sa az Egyes√ľlt Kir√°lys√°gt√≥l: 1922. febru√°r 22.

Ter√ľlet:1 001 449 km2;

Víz (%): 0,6

Népesség (2009-es becslés): 77 420 000

Nemzetiségi összetétel: 99 %: egyiptomi arab, beduin, berber,

0,1 %: g√∂r√∂g, n√ļbiai, √∂rm√©ny, m√°s eur√≥pai (els√Ķsorban olasz √©s francia)

N√©ps√Ľr√Ľs√©g: 82,3 f√Ķ/km2

Vall√°sok: 94 %: muszlim (szunnita)

6%: kopt keresztény és egyéb

GDP (2009-es becslés): 469,663 milliárd dollár

Egy f√Ķre jut√≥ GDP: 6,123 doll√°r

Pénznem: egyiptomi font (EGP)

Id√Ķz√≥na: EST (UTC+2)

Ny√°ri id√Ķsz√°m√≠t√°s: EEST (UTC+3)

Internet TLD: .eg

Nemzetközi gépkocsi-jel: ET

Hívószám: +20

 

3D Panorámaképek

360 fokos panorámaképek a hajóról.

 

√Črdekess√©gek

- T√Ľzhalev√Ķ s√ľg√©r

- Felszerel√©se mentette meg a b√ļv√°rt

A cápákról

Cápatámadások áldozatai harcolnak a cápákért

Roncsok

Röviden a Vörös-tenger roncsairól