deutschenglishpolski
  Adatv√©delem - Vend√©gk√∂nyv - Oldalt√©rk√©p  
Bejelentkezés
Hirek, √ļjdons√°gok

Egy √Ķsr√©gi hurok korall a Csendes-√≥ce√°nb√≥l

Képek

Itt képeket láthatsz a legjobb pillanatokból

B√öV√ĀRKOD√ĀS

K.: F√°j a f√ľlem, ha lemegyek az √ļsz√≥medence fenek√©re, vagy l√©gz√Ķcs√Ķvel lemer√ľl√∂k. Akad√°lyt jelent-e ez abban, hogy l√©gz√Ķk√©sz√ľl√©kes b√ļv√°r legyek?

Nem, felt√©ve, hogy f√ľled √©s arc√ľreged nem rendellenes. A kellemetlen √©rz√©s norm√°lis, mivel a v√≠znyom√°s hat√°ssal van a f√ľledre. Szerencs√©re test√ľnk tud alkalmazkodni a f√ľl√ľnkre hat√≥ nyom√°sv√°ltoz√°shoz csak meg kell tanulnod, hogyan.

 

K.:F√ľlb√°ntalmak, cukorbaj, asztma, allergia, doh√°nyz√°s eleve kiz√°rnak-e valakit a b√ļv√°rkod√°sb√≥l?

Nem sz√ľks√©gk√©ppen. B√°rmilyen betegs√©g, ami a f√ľllel, az arc√ľregekkel, a l√©gz√©si funkci√≥kkal, a sz√≠vm√Ľk√∂d√©ssel kapcsolatos, vagy megv√°ltoztathatja a tudati √°llapotot, gondot jelent, de csak orvos tudja √©rt√©kelni az illet√Ķ egy√©ni kock√°zat√°t. Az orvosok, ha k√∂nny√Ľb√ļv√°r-jel√∂ltet √©rt√©kelnek, konzult√°lhatnak a Divers Alert Network-el (DAN).

 

K.:Melyek a b√ļv√°rkod√°ssal kapcsolatos leg√°ltal√°nosabb s√©r√ľl√©sek vagy betegs√©gek?

A le√©g√©s √©s a tengeribetegs√©g, de mindkett√Ķ megel√Ķzhet√Ķ. A leg√°ltal√°nosabb s√©r√ľl√©seket a tengei √©l√Ķl√©nyek okozta karcol√°sok √©s cs√≠p√©sek jelentik, ezek legt√∂bbje azonban megel√Ķzhet√Ķ v√©d√Ķruh√°val, azzal, hogy t√°vol maradunk a fen√©kt√Ķl √©s vigy√°zunk, hova tessz√ľk kez√ľnket, l√°bunkat.

 

K.:Mi a helyzet a c√°p√°kkal?

Ha szerencs√©d van, l√°tsz c√°p√°t. B√°r c√°paincidensek el√Ķfordulnak, ezek igen ritk√°k, √©s a b√ļv√°rkod√°sn√°l els√Ķsorban szigonyhal√°szatn√°l vagy a c√°p√°k etet√©s√©n√©l t√∂rt√©nnek; mindkett√Ķ t√°pl√°lkoz√°si reakci√≥t v√°lt ki. Legt√∂bbsz√∂r, ha c√°p√°t l√°tsz, az el√ļszik, √©s ezt a l√°tv√°nyt viszonylag ritk√°n √©lvezhetj√ľk.

 

K.:Van-e a n√Ķknek speci√°lis gondjuk a b√ļv√°rkod√°st illet√Ķen?

A terhess√©gt√Ķl eltekintve nincs. Mivel a fiziol√≥gusok keveset tudnak a b√ļv√°rkod√°s magzatra gyakorolt hat√°sair√≥l, azt aj√°nlj√°k, hogy a n√Ķ, ha terhes vagy teherbe k√≠v√°n esni, tart√≥zkodjon a b√ļv√°rkod√°st√≥l. A menstru√°ci√≥ rendszerint nem gond.

 

K.:Milyen mélyre mentek le?

A sz√ľks√©ges k√©pzetts√©ggel √©s gyakorlattal a kedvtel√©si k√∂nny√Ľb√ļv√°rkod√°s als√≥ hat√°ra 40 m/130 l√°b. Kezd√Ķ b√ļv√°rok maradjanak 18 m√©tern√©l/60 l√°bn√°l sek√©lyebb m√©lys√©gben. B√°r ezek a hat√°r√©rt√©kek, a legn√©pszer√Ľbb mer√ľl√©sek m√©lys√©ge nem haladja meg a 12 m√©tert/40 l√°bat, mert ott a v√≠z melegebb √©s a sz√≠nek vil√°gosabbak.

 

K.:Mi t√∂rt√©nik, ha az √∂sszes leveg√Ķmet elhaszn√°lom?

Ez nem val√≥sz√≠n√Ľ, mert van m√Ľszered, amely mindig mutatja, mennyi leveg√Ķd van. √ćgy biztons√°gos tartal√©kkal t√©rhetsz vissza a felsz√≠nre. Azonban a k√©rd√©sre v√°laszolva: ha elfogy a leveg√Ķd, mer√ľl√Ķt√°rsadnak van tartal√©k csutor√°ja, ami lehet√Ķv√© teszi, hogy megossza veled leveg√Ķj√©t, mik√∂zben a felsz√≠nre √ļsztok. Vannak m√°s lehet√Ķs√©gek is, melyeket a k√©pz√©s sor√°n megtanulsz.

 

K.:Mi van, ha klausztrofóbiás vagyok?

B√°r a sok felszerel√©s hord√°sa sut√°nak t√Ľnhet, sokan a k√∂nny√Ľb√ļv√°rkod√°s s√ļlytalans√°g√°t eg√©szen felszabad√≠t√≥nak √©rzik. A modern b√ļv√°rmaszkok √°tl√°tsz√≥ kialak√≠t√°sban is kaphat√≥k, ilyet is vehetsz, ha a m√°sik fajt√°ban bez√°rts√°got √©rzel. K√©pz√©sed sor√°n oktat√≥d sok id√Ķt √©s figyelmet szentel a tanul√°s minden szak√°ban annak, hogy k√©nyelmesen √©rezd magad. Oktat√≥d veled dolgozik, az √°ltalad dikt√°lt √ľtemben, hogy biztos√≠tsa minden sz√ľks√©ges k√©szs√©g hib√°tlan elsaj√°t√≠t√°s√°t, hogy rendszeresen mer√ľl√Ķ, alkalmas b√ļv√°r l√©gy.

 

 

 

 

Forr√°s:PADI

 

3D Panorámaképek

360 fokos panorámaképek a hajóról.

 

√Črdekess√©gek

- T√Ľzhalev√Ķ s√ľg√©r

- Felszerel√©se mentette meg a b√ļv√°rt

A cápákról

Cápatámadások áldozatai harcolnak a cápákért

Roncsok

Röviden a Vörös-tenger roncsairól